Ponents

Álvaro Sicilia Gómez
Biografia
Cap de línia de recerca Arquitectura Representació Computació de l’Escola d’Arquitectura de la Salle – Universitat Ramon Lull
Doctor i enginyer informàtic, professor i investigador al grup de recerca ARC (Arquitectura Representació Computació) de l’Escola d’Arquitectura de La Salle Campus Barcelona. Coordina l’àrea de computació del grup ARC. Dona classes al grau d’informàtica i al màster de ciència de dades a la Salle. La seva línia d’investigació es centra en el desenvolupament d’eines i mètodes per a la generació i anàlisi de models arquitectònics basats en dades. Té experiència en projectes de recerca nacionals i europeus relacionats amb la intel·ligència artificial, gestió de dades, el disseny paramètric, la visualització de dades. Actualment està participant en els projectes RE-DWELL, TIMEPAC, ACCORD, i co-coordina el projecte RETABIT.
El treball realitzat en aquests projectes es basa en la gestió i anàlisi de dades amb l´enfocament en les tecnologies de la Web Semàntica.

Victoria Lemieux
Biografia
Victoria és professora d’Archival Science a la University of British Columbia’s School of Information, on és fundadora i líder de Blockchain@UBC, el clúster multidisciplinari de recerca de blockchain de la University of British Columbia que ara ocupa el primer lloc al Canadà per a l‘educació en cadena de blocs. Victoria també forma part del Comitè Tècnic 307 de l’Organització Internacional d‘Estàndards (blockchains i distribution ledgers). És doctora per l’University College London (Arxival Studies, 2002) i, des de 2005, és Certified Information Systems Security Professional (CISSP). El 2020, va rebre un premi al lideratge de l‘ecosistema Blockchain i va ser nomenada una de les 20 millors dones del Canadà en seguretat informàtica. És autora i editora d’articles i llibres guardonats, com ara Building Decentralized Trust – Multidisciplinary Perspectives on the Design of Blockchains and Distributed Ledgers (Springer, 2020) i Searching for Trust: Blockchain Technology in an Age of Disinformation (Cambridge University Press, 2022).

Eduard Cebrià
Biografia
Fa més de 27 anys que treballa a Grifols, gairebé sempre en càrrecs relacionats amb l’analítica de dades.
Des de fa un parell d’anys és el director de la Data & Analytics Office, amb el propòsit de transformar Grifols en una empresa més data-driven.

Àngels Vidal i Juanola
Biografia
La seva trajectòria professional a la Generalitat de Catalunya sempre ha estat vinculada a projectes d’innovació i de transformació de l’organització des de dins, a fi de contribuir en el camí cap a una Administració més propera i més proactiva.
La seva tasca en els darrers anys s’ha enfocat cap al desplegament del govern de les dades a l’Administració.
Actualment és subdirectora general del Govern de les Dades, i anteriorment havia ocupat el càrrec de cap de l’Àrea del Govern de les Dades i també de cap de l’Àrea de Dades Obertes.
Màster en Direcció i Gestió de la Informació i el Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha impulsat iniciatives corporatives com l’elaboració d’un inventari de dades de la Generalitat o l’obertura de dades COVID-19. Aquest darrer projecte ha estat guardonat recentment en el marc dels premis Alfons Ortuño (edició 2022), que tenen per objectiu reconèixer les actuacions innovadores realitzades per les administracions públiques catalanes.

Peter Sullivan
Biografia
Peter Sullivan és estudiant de doctorat sota la supervisió del professor Muhammad Abdul-Mageed a la iSchool de la Universitat de la Colúmbia Britànica. Els seus interessos de recerca inclouen tecnologies de processament de la parla —com la identificació del llenguatge i el reconeixement automàtic de la parla—, i en particular com aquestes tecnologies es poden aplicar per millorar la descoberta del material audiovisual d’arxiu. Ha treballat amb l’equip InterPARES Trust AI des de la proposta de subvenció inicial, i actualment treballa en un estudi destinat a millorar les metadades descriptives dels arxius radiofònics de la UNESCO. En tasques anteriors s’ha enfocat a millorar l’efectivitat del reconeixement de parla per als parlants d’una segona llengua, i connectat amb això hi ha un interès constant per reforçar la solidesa d’aquestes eines concentrant-se en l’accent, la condició de gravació i l’estil de parla.

Moisés Rockenbach
Biografia
Moisés Rockembach és professor de Ciències de la Informació a la Facultat de Biblioteconomia i Comunicació de la Universitat Federal de Rio Grande do Sul (Brasil). És líder de recerca del Grup de Recerca en Preservació Digital (Universitat Federal de Rio Grande do Sul, Brasil). Moisés també és investigador del CITCEM –Centre de Recerca Transdisciplinària de Cultura, Espai i Memòria, Unitat d’I+D (Universitat de Porto, Portugal) i investigador d’InterPARES Trust AI –Intel·ligència Artificial– (Universitat de Colúmbia Britànica/Canadà). És Visiting Scholar a KU Leuven (Lovaina, Bèlgica), i duu a terme activitats de l’Institut de Societat Digital de KU Leuven així com també al MintLab.

Iñaki Miguel Aguayo
Biografia
PROFESSIONAL DE LES TECNOLOGIES DE LA INFORMACIÓ I DE LA COMUNICACIÓ
En el seu primer període laboral (2000-2005) va exercir diferents càrrecs relacionats amb el desenvolupament i el manteniment d’aplicacions tecnològiques per a diverses empreses del sector de les telecomunicacions com Euskaltel, Vodafone o la principal operadora telefònica de Veneçuela (CANTV).
Va treballar durant 13 anys (2005-2018) a diferents empreses del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) desenvolupant i mantenint aplicacions de l’àrea d’Indústria del Govern Basc i implementant-hi l’Administració Electrònica.
TÈCNIC D’ARXIU
Actualment és tècnic d’Arxiu, Biblioteca i Documentació a l’Arxiu General de l’Administració Pública del País Basc, càrrec que ocupa des del maig de 2018.
També és membre de la Comissió de Valoració, Selecció i Accés de la Documentació (COVASAD) de l’Administració Pública de la CAE –Comunitat Autònoma d’Euskadi– des de l’1 de juny de 2020.
PREMIS
El 25 de novembre de 2021 va rebre el VII Premi SEDIC al Projecte Universitari Més Innovador dins l’àmbit de la gestió de la informació i la documentació pel seu treball de final de màster titulat Creació d’una ontologia del Model de Gestió Documental del Govern Basc mitjançant l’aplicació del model conceptual “Records in Contexts”.
Va aconseguir el millor expedient acadèmic i premi extraordinari del Màster Universitari en Biblioteques, Arxius i Continuïtat Digital de la promoció 2020/2021.
EXPERIÈNCIA DOCENT
Ha estat professor convidat pel Màster en Biblioteques, Arxius i Continuïtat Digital per la Universitat Carlos III de Madrid per a impartir-hi dues classes referents a l’ús del programari Protégé per a la creació d’ontologies com a part de l’assignatura “Vocabularis i esquemes semàntics per al web” durant els cursos 2021/2022 i 2022/2023.
El març de 2022 va impartir un seminari web teoricopràctic de 10 hores titulat “Records in Contexts. Mans a l’obra: Una visió pràctica de l’aplicació de la norma internacional de descripció arxivística RiC”, organitzat per l’Associació d’Arxivers d’Andalusia.
El 14 de juny de 2023 va presentar la ponència “Records in Contexts. Mans a l’obra: Una visió pràctica de l’aplicació de la norma internacional de descripció arxivística RiC” en el marc de la tercera edició del Congrés cnADe (Congrés Nacional d’Arxiu i Document Electrònic).

Ismael Caballero
Biografia
Ismael Caballero és doctor enginyer en informàtica per la Universitat de Castella-La Manxa, Espanya. Actualment és professor titular d’universitat del Departament de Tecnologies i Sistemes d’Informació d’Universitat a la UCLM, i director de Formació a la Spinoff DQTeam, de la qual és soci cofundador. Les seves línies de treball en recerca i a nivell empresarial són la gestió de qualitat de dades i el govern de dades; en aquest sentit, ha participat en nombrosos projectes tant d’R+D com empresarials en diferents sectors com assegurances, telecomunicacions, administracions públiques…
Nomenat expert nacional per AENOR Internacional, ha treballat en nombrosos projectes d’estandardització tant a nivell internacional dins la ISO (va liderar el projecte ISO 8000-62 i ha participat en diverses parts de les normes ISO 8000-60, ISO 8000-1×0, ISO 5259) com a nivell nacional a UNE (especificacions UNE 0077, 0078, 0079). Ha publicat nombrosos articles d’R+D tècnics i de divulgació a diferents fòrums i ha impartit formació sobre govern de dades, gestió de dades i gestió de qualitat de la dada en diferents universitats i en diverses organitzacions públiques i privades tant a escala nacional com internacional.

Joan Boadas
Biografia
Joan Boadas i Raset
Arxiver. Ha estat cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona i director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI). L’any 2022 va rebre els dos màxims reconeixements internacionals en l’àmbit de l’arxivística: l’ICA Fellow i l’Emmett Leahy Award (ELA). És membre del Comitè Executiu de l’ELA i acadèmic de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

Sara Aguilar
Biografia
Sara Aguilar Ricart, Cap de Servei del Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) i altres publicacions oficials.
Enginyera informàtica per la Universitat Oberta de Catalunya i graduada en enginyeria tècnica dins del camp de la informàtica de gestió.
Va començar a la Diputació de Barcelona com a tècnica al CIDO l’any 1993, des d’on va participar en la definició i creació de l’àmbit documental i tecnològic.
L’any 1998 va col·laborar en la creació del primer BOPB electrònic, disponible a Internet. Durant els darrers anys, la seva tasca ha estat reconeguda amb:
- Obtenció del Premi al Millor Projecte amb Tecnologies Innovadores (Blockchain/BIM/Intel·ligència Artificial), dins del IXè Congrés Nacional d’Innovació i Serveis Públics CNIS2019, amb el projecte Clasificación automática de la información pública del Cercador d’Informació i Documentació Oficials (CIDO)
- Obtenció de l’accèssit dels Premis a la Qualitat i la Innovació en la Gestió Pública (XIV edició) del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, categoria Premi Ciutadania, amb el projecte titulat CIDO: acercar la información pública a la ciudadanía.
- 1a posició al Rànquing #50datasets promogut per Iniciativa Barcelona Open Data a l’Smart City Expo World Congress 2022, amb el conjunt de dades “CIDO Contractació”. Aquest rànquing reconeix les 50 iniciatives més innovadores, interessants i de qualitat tècnica d’entre les proposades dins el repte dedicat a identificar els millors 50 datasets.
Amant de les dades, del big data, de la personalització dels serveis públics, de la informació pública per fer uns governs més transparents, entre altres passions.

Pierre Crozet
Biografia
Cofundador i director de Tecnologia a Biomemory, integrat a l’equip assessor (2021), membre del Comitè Científic Assessor de NeoPlants des de la seva creació (2019), membre electe del CEVE (Consell Docent) de la Polytech Sorbonne (des de 2019). Revisor de diverses publicacions avaluades per experts (peer-reviewed), és contractat com a professor ajudant (2020, Universitat Paris Saclay) i entra al programa de doctorat Sciences du Végétal de la Universitat Paris-Saclay; organitza seminaris interns sobre biologia sintètica (“SynBio Club”, UMR8226, 2016-2017) i seminaris d’estudiants (UMR8618, 2007-2009), a banda de formar part de la Comissió de Doctorat de vuit estudiants de diferents programes.
Membre del jurat durant la defensa de quatre tesis diferents – els doctorands no pertanyien al mateix programa (Escola de Doctorat Sciences du Végétal, Universitat Paris-Saclay, Universitat de Grenoble-Alpes, Universitat de Lovaina) -, i membre de la Societat Francesa de Fotosíntesi des de 2017 i de la Societat Francesa de Biologia.

Ariadna Morente Pagès
Biografia
Graduada en Història amb menció a Història de l’Art per la Universitat de Girona (UdG). Màster en Antropologia biològica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). Màster en Arxivística i gestió de documents per l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Ha treballat en diversos arxius tant d’àmbit públic com en empreses privades viculades a l’arxivística i a la gestió documental. Des del 2021 és Coordinadora de formació contínua a l’Escola FUABFormació. Arxivística i Gestió de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on s’encarrega d’elaborar les noves propostes formatives de formació permanent en l’àmbit de l’arxivística i la gestió dels documents i de la informació. A més, també s’encarrega de realitzar cursos i consultòries. El seu àmbit de recerca es centra en l’avaluació de la documentació i les dades sanitàries o clíniques.

Mario Alguacil Sanz
Biografia
Llicenciat en Informàtica per la UPC i Màster en Direcció Pública per ESADE (EMPA)
Director de l’Àrea de Govern Obert i Serveis Generals a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Director de l’Oficina Agenda Digital, amb la finalitat impulsar els projectes Smart City i Govern obert en totes les seves dimensions. Assumeix també la responsabilitat de seguiment i actualització dels diferents instruments per a la configuració del model de ciutat del futur i estratègies derivades, en el marc de les diferents agendes internacionals per al desenvolupament sostenible.
Des del 1991 ha desenvolupat càrrecs de direcció d’Organització, Gerència, Tecnologies i Gestió del Coneixement, Societat de la Informació i Oficina del Pressupost, a més de projectes relacionats amb les telecomunicacions, banda ampla, alfabetització digital i dirigint una Oficina d’Intervenció Integral en el territori.
Membre de la Comissió de societat de la informació, innovació tecnològica i avenç digital de la FEMP, participa activament en grups de treball i comissions d’altres ens supramunicipals (Localret, AOC, Diputació de Barcelona…).
Formador i ponent en diversos màsters, postgraus i jornades d’administració electrònica, tecnologies, gestió del coneixement, gestió documental, seguretat i Interoperabilitat, SmartCity i Govern Obert (Transparència i Open Data).
Ha escrit diversos articles per revistes i publicacions especialitzades, destacant la coautoria del llibre “A las puertas de la administración digital. Una guía detallada para la aplicación de las Leyes 39/2015 y 40/2015”, editat per l’INAP (desembre 2016).
Premi del Club de Innovadores Públicos al 2013 com a Innovador Públic; i molts dels projectes que ha liderat a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, han rebut el reconeixement de les administracions públiques, com per exemple el Premi al millor Pla d’adequació normativa per al projecte “Canvi de rumb en la gestió de la protecció de dades personals” (CNIS, 2018); Premi al millor projecte amb tecnologies innovadores (LOCALTIC, 2019); Premi al millor projecte de Responsabilitat Social Corporativa i Alineació amb ODS-Agenda 2030 (CNIS, 2019); i la distinció de “Ciutat de la Ciència i la Innovació” atorgada pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (octubre 2014 i renovada al 2020).

Ana Pazos
Biografia
Ana Pazos és llicenciada en Humanitats, i postgraudada en Arxivística i Gestió documental, i en Documents electrònics. Ha treballat des de l’any 2006 com a arxivera, primer a diversos Departaments de la Generalitat de Catalunya, i des del 2014 a l’Ajuntament de Barcelona, on actualment exerceix com a cap de Servei de Coordinació de Centres de l’Arxiu Municipal. És responsable de la coordinació d’arxius de districte, programes de difusió, comunicació i estratègia digital.

Raül Rabionet
Biografia
Raül Rabionet és llicenciat en Dret (ESADE- Universitat Ramon Llull), màster en Dret Financer i Tributari per ESADE, i enginyer superior en informàtica per la Facultat d’Informàtica de Barcelona (UPC). Complementa la seva formació acadèmica amb una extensa experiència com a auidtor de seguretat de la informació i col·labora com a professor associat a l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents de la UAB.
Després de 6 anys d’experiència com a advocat en alguns dels bufetes de més prestagi a l’estat espanyol, es va incorporar a l’equip d’AGTIC l’any 2009. Actualment és soci de la companyia i director de l’àrea de consultoria legal, aportat als projects el punt de vista jurídic combinat amb la perspectiva tecnològica i de seguretat de la informació.

Laia Bota
Biografia
“Els estudis en Informació i Documentació per la Universitat de Barcelona i el Màster en Biblioteques, Arxius i Continuïtat Digital per la Universitat Carlos III de Madrid li han permès adquirir coneixements i experiència en gestió de dades i del coneixement, web semàntica, Linked Open Data, així com altres metodologies i aplicacions relacionades.
Del 2017 al 2023, ha sigut consultora en web semàntica a NTT Data participant en diversos projectes sobre estandardització i interoperabilitat jurídica, organitzativa, semàntica i tècnica en diferents àmbits del Sector Públic europeu i espanyol.
Actualment, és consultora a Agtic Consulting S.L. en projectes de transformació digital en diferents organismes del Sector Públic català i espanyol.
A través de la seva experiència laboral, té coneixements en interoperabilitat semàntica, disseny de models de dades UML, desenvolupament d’ontologies OWL i taxonomies SKOS XL, llenguatge RDF i SPARQL, i disseny de fluxos de treball BPMN, entre d’altres.
Apassionada per la gestió de les dades, pels dataspaces, i amb un interès constant per fer créixer les administracions i serveis públics des d’un plantejament més semàntic.”

Karina Gibert
Biografia
ID ORCID: 0000-0002-8542-3509, H-index:29, (https://www.eio.upc.edu/en/homepages/karina, karina.gibert@upc.edu, Twitter: @karinagibertk). Llicenciada i doctora en Informàtica amb les especialitats d’estadística computacional e intel·ligència artificial. Postgrau en Docència per a l’Educació Superior (UPC, 1996). Directora i cofundadora del centre de Recerca en Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI , el 2018), exsecretària d‘IDEAI (oct 2017-feb 2021). Vicedegana de presidència per a Igualtat i Ètica (Col·legi Oficial d’Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF), juny 2020-). Experta de l’estratègia catalana de Intel·ligència Artificial Catalonia.AI (oct 2018- , Generalitat de Catalunya (Gencat) ha participat activament en la redacció i desplegament de la mateixa.
Fa recerca en extracció de coneixement estratègic a partir de dades i en sistemes intel·ligents des d’una perspectiva ètica i explicable. Molt activa en la reducció de l’escletxa de gènere en l’àmbit STEAM ha fundat fins a 5 grups de treball de gènere. Ambaixadora de WiDS Standford per Barcelona des de 2021. Editora de la revista Environmental Modeling and Software del JCR, Elsevier, (el 2018-).
IP de projectes com Diet4You (TIN2014-60557-R, per avaluar dietes personalitzades per a estils de vida saludables, tenint en compte la salut, els estils de vida i les expressions genètiques), INSESS-COVID19 (CCD-COVID-L019) per descobrir noves vulnerabilitats socials produïdes per la crisi COVID19. Top Secret Rosies Talent (2022-) per generar talent femení en IA, ciutadanIA (may 2022-) per a crear cultura sobre IA en la societat. IP del desenvolupament del programari KLASS (1989-, per a la ciència de dades i IA) i KET (2017-), per a l’avaluació col·laborativa d’activitats docents). Àmplia experiència en els camps de la salut i benestar, sistemes ambientals i sostenibilitat, turisme, transformació digital i els usos ètics i socials de la tecnologia. Les essències de la seva investigació són la multidisciplinarietat, l’externalització, la internacionalització i la transferència de tecnologia a la societat.
Premis : Premi Ada Byron 2022, (aNoite Col·legi d’enginyeria de Galicia), menció d’Honor del premi Creu Casas 2021 i 2022, dones per canviar el món (Institut d’Estudis Catalans), premi donaTIC 2018 a la categoría acadèmica/investigadora ( GenCat , des 2018). Finalista als premis AMETIC 2021 pel projecte Top Secret Rosies. Finalista als European Social Services Awards 2021 pel projecte INSESS-COVID19. Primer premi HackingBullipedia (nov 2013), relacionat amb el famós xef Ferran Adrià, amb el projecte GENESIS: Suport de decisions intel·ligents per a la creativitat a través de l’anàlisi evolutiva, vimeo.com/78143348. “Highly accessed paper” distinction to HARPS 8(28)1:16. Premi al millor projecte europeu d’eHealth de la UE al projecte K4Care (febrer de 2010) pels alts estàndards de qualitat assolits. Membre d’honor electe d’iEMS (elected fellowship) (juliol de 2007).

Lluís-Esteve Casellas i Serra
Biografia
Col·laborador en diversos projectes InterPARES, actualment a I Trust Artificial Intelligence , de la Universitat de Columbia Britànica (Vancouver, Canadà). És membre del Comitè Executiu de la Secció d’Arxius Locals, Municipals i Territorials (ICA-SMLT) i del Grup d’Experts de Gestió de Documents Físics i Digitals (IEG-MPDR), tots dos del Consell Internacional d’Arxius. També és membre del Comitè Ad Honorem de RADI (Red de Archivos Diplomáticos Iberoamericanos).
Anteriorment, ha estat Delegat de Protecció de Dades de l’Ajuntament de Girona, membre de la Comissió Nacional de Catalunya sobre Accés i Avaluació de Documents (CNAATD, 2001-2015), coordinador del Grup de Treball sobre Documents Municipals, i membre de CTN50/SC1 de l’Agència Espanyola de Normalització (AENOR). Ha participat en formació universitària, principalment a la Universitat Internacional d’Andalusia, l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED), de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Girona. Ha estat ponent a diferents congressos i esdeveniments professionals internacionals i nacionals, membre de grups de treball i projectes, com el TEAM Catalonia d’InterPARES-3, InterPARES TRUST, el Fòrum Iberoamericà d’Avaluació de Documents (FIED-ICA), i col·laborador en la revisió de MoReq2 i del Projecte de Documents Vitals (ICA), entre d’altres.
Actualment, forma part del Consell de redacció de Tábula (ACAL), de la qual és subdirector. Ha publicat més de 130 publicacions sobre aquestes matèries.

María del Pilar Campos Martínez
Biografia
Llicenciada en Documentació i Màster de Gestió Documental i Informació en Empreses. Ha treballat a la Universitat de Barcelona en el disseny i implantació del sistema de gestió documental i eines d’administració electrònica. Amb experiència en consultoria de gestió documental i formadora en l’àmbit públic i privat. Actualment arxivera de l’Institut Municipal d’Hisenda de Barcelona on col·labora en la implantació de la tramitació electrònica.
Participa com a representant de l’AAC al projecte interpares sobre Intel·ligència Artificial i Arxius, al Fòrum d’Associacions Professionals de l’ICA i dona suport a la vocalia de recerca en el fòrum UNE.

Sònia Torreblanca Valverde
Biografia
Màster en Arxivística i Gestió de Documents per l’Escola Superior en Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED), Postgrau en Gestió de dades per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i Curso propio de Gobierno y Gestión de datos per la Universidad de Castilla-La Mancha (UCLM), en col·laboració amb Dama Spain.
En l’actualitat és consultora especialitzada en gestió de la informació i la documentació, i en administració electrònica. També és vocal de capacitació i perfeccionament professional de l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya (AAC).
Guanyadora del Premi ESAGED-ACC al Millor Treball del Màster en Arxivística i Gestió de Documents del curs 2020-2021, per la investigació titulada «La perspectiva arxivística i de gestió documental en l’avaluació de les dimensions de qualitat de les dades obertes: una proposta teòrica i metodològica».

Kuldar Aas
Biografia
Kuldar Aas és el director del Programa de Governança de Dades del govern d’Estònia. En aquest càrrec, és responsable d’establir un ecosistema sostenible de persones, directrius i eines que ajudin a garantir que les dades del sector públic estonià siguin fàcils de trobar, reutilitzables i de bona qualitat.
Les tasques de Kuldar inclouen el manteniment d‘una xarxa nacional de responsables de dades i la coordinació de múltiples iniciatives al voltant de directrius de governança de dades, formació i programari.
Kuldar compta també amb gairebé dues dècades d‘experiència en preservació digital, i ha contribuït prèviament a una sèrie d’iniciatives nacionals i europees, com ara l’eArchiving Building Block de la Comissió Europea i Archives Portal Europe.

Jordi Serra
Biografia
Jordi Serra té més de trenta anys d’experiència com a responsable de gestió documental, processos, sistemes i administració electrònica a diferents organismes de l’Administració pública, i com a expert assessor en projectes d’administració electrònica i preservació digital a l’àmbit públic i privat. Ha estat professor de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona (UB), on ha dirigit el Màster de Gestió Documental i Informació a les Empreses, i també ha impartit docència en màsters i estudis de postgrau de la UAB (ESAGED), UPF, UJI i UPC. Ha col·laborat amb el DLM-Forum de la Unió Europea i ha participat en altres projectes internacionals. Actualment és cap de sistemes d´informació del Consorci d´Educació de Barcelona, on lidera un projecte d´integració i govern de la dada, i és també director de la revista Lligall.

Joan Pérez Ventayol
Biografia
Joan Pérez Ventayol. És doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona, graduat superior en Arxivística i Gestió de Documents i postgraduat en Gestió de Documents Electrònics per l’ESAGED-UAB. Ha treballat a l’administració pública com a tècnic superior d’arxiu i gestió de documents i en l’administració electrònica, així com també en arxius històrics. Des del l’any 2017 forma part de l’equip de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents, on ha estat coordinador de formació continuada i és professor de Màster. Actualment ocupa la direcció de l’ESAGED.
En aquest àmbit ha investigat i publicat sobre la relació entre l’arxivística i la transparència, així com sobre l’accés (o no accés) als fons i documents públics dels presidents del govern.

Xavier Puig
Biografia
Xavier Puig Farré és el Director d’Analítica i Dades del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). Prèviament ha desenvolupat les funcions de Director de l’Àrea TIC del departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat entre d’altres funcions. És enginyer de telecomunicacions amb un programa de desenvolupament directiu (PDD) per l’IESE. També és professor de l’assignatura “Digital business in the era of big data” a ESADE i membre fundador de l’agrupació CDAOs.cat, que agrupa als directors de dades de diferents empreses públiques i privades de Catalunya.

Geoffrey C. Bowker
Biografia
Geoffrey C. Bowker és Emeritus Donald Bren Chair de l’Escola d’Informació i Ciències de la Computació de la Universitat de Califòrnia a Irvine.Juntament amb Leigh Star va escriure Sorting Things Out: Classification and its Consequences; els seus llibres més recents són Memory Practices in the Sciences i (amb Stefan Timmermans, Adele Clarke i Ellen Balka) la col·lecció editada: Boundary Objects and Beyond: Working with Leigh Star. Actualment treballa sobre temps i computació sota la rúbrica «vida al femtosegon».

Julio Cerdá
Biografia
Doctor en Història Moderna i Contemporània. Professor associat de l’àrea de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat Carlos III de Madrid i anteriorment a la Universitat d’Alcalá de Henares. Membre de la Comissió Tècnica de Societat de la Informació i Noves Tecnologies de la FEMP i del Grup de Treball de Document, Expedient i Arxiu Electrònics del Comitè Sectorial dAdministració Electrònica. A l’Ajuntament d’Arganda del Rey coordina els sistemes de gestió documental i els processos de modernització i implantació de l’administració electrònica. Són nombroses les seves publicacions i col·laboracions en esdeveniments professionals relacionats amb els processos de transformació digital a les organitzacions.

Mario Pérez - Montoro
Biografia
Mario Pérez-Montoro és Catedràtic de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona i Director del Programa de Doctorat en Informació i Comunicació d’aquesta mateixa Universitat. La seva docència i recerca es centra a l’àmbit de la visualització de la informació i el disseny d’interacció. Ha realitzat estudis de postgrau a l´Istituto di Discipline della Comunicazione de la Università di Bologna (Itàlia) i ha estat professor visitant (Visiting Scholar) al CSLI (Center for the Study of Language and Information) de la Stanford University (Califòrnia, EUA) i de la School of Information de la UC Berkeley (Califòrnia, EUA).

Pedro Penteado
Biografia
Pedro Penteado és director dels Serveis d’Arxivística i Normalització de la Direcció General de Llibres, Arxius i Biblioteques (DGLAB) (Portugal)
En aquest context, va coordinar tècnicament els treballs per a l’elaboració de la proposta d’un nou “Règim Jurídic de classificació i avaluació de la informació arxivística” i d’un “Reglament general” complementari, considerats diplomes essencials per al procés de desmaterialització en curs al país. . També ha coordinat l’elaboració de les “Directrius per a la revisió de la legislació en matèria d’arxiu en el context de la Resolució del Consell de Ministres n.º 51/2017 (“Document zero”).
Va ser el responsable tècnic del Projecte M51-CLAV – Plataforma modular de classificació i avaluació de la informació arxivística, desenvolupat en l’àmbit del Sistema de Suport a la Modernització Administrativa (SAMA), que pretenia implementar la mesura 107 del programa de govern Simplex +/2017, titulat «Arxiu digital».
Representació de DGLAB al Grup d’Interoperabilitat de Documents del CTIC en el marc del treball sobre el Model Canònic de Dades de la Plataforma d’Interoperabilitat de l’Administració Pública (iAP).
És l’encarregat de coordinar el Programa d’Administració Electrònica i Interoperabilitat Semàntica (PAEIS) i de la Macroestructura Funcional (MEF). En el marc de l’elaboració d’aquest instrument de classificació transversal, ha coordinat l’Equip de Seguiment del Projecte d’Enquesta de Processos de l’Administració Central de l’Estat i ha coordinat el document metodològic de l’Avaluació suprainstitucional de la informació arxivística.
És membre del Grupo de Trabajo en Gestión y Preservación de Documentos Eletrónicos (GTGPDE) de la Asociación Latinoamericana de Archivos (ALA).
És professor convidat al Postgrau en Gestió i Curació de la Informació de la Universidade Nova de Lisboa (UNL) i formador a l’Institut Nacional d’Administració.

Enric Cobo
Biografia
Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb l’especialitat de història moderna i contemporània, Graduat Superior en arxivística i gestió de documents per Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya (UAB), Postgrau de Gestió dels Documents Electrònics per la Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya (UAB), Màster en Documentació Digital per la Universitat Pompeu i Màster en gestió documental, transparència i accés a la informació (UAB).
Professionalment és el Cap del Servei de Coordinació de la Xarxa d’Arxius Comarcals del Departament de Cultura. Va iniciar la seva trajectòria professional col·laborant amb l’Arxiu Nacional de Catalunya i ha estat arxiver del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, Cap del Servei de Coordinació General d’Arxius del Departament de Cultura, lloc en el qual, entre d’altres, desenvolupava les funcions de coordinació el Sistema d’Arxius de Catalunya i la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya.
També ha estat col·laborador de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya (UAB) i és col·laborador de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i de la Universitat Andina Simon Bolívar de Quito, entre d’altres.
En l’àmbit internacional, vocal de la Secció Internacional d’Esports del Consell Internacional d’Arxius i membre de la Comissió de Candidatura ICA Barcelona 2025 i actualment membre del Comitè de Coordinació del Congrés Internacional d’Arxius del 2025.
A l’hora és secretari de la Comissió d’Impuls del Pla Nacional de Fotografia, de la Comissió Mixta de coordinació Generalitat i Església a Catalunya per al patrimoni cultural i vocal de l’Institut Ramon Muntaner que promou la difusió i el suport als projectes d’investigació i de promoció cultural dels centres i instituts d’estudis de parla catalana.
En relació als arxius de l’esport ha impulsat el projecte ‘Fem Esport, Fem Arxiu’ del Departament de Cultura, conjuntament amb la secció d’arxius de l’esport del Consell Internacional d’Arxius, arxius de les diputacions, arxius comarcals, arxius municipals, etc.
Twiter: @enriccobo

Josée Kirps
Biografia
Josée Kirps és la directora dels Arxius Nacionals de Luxemburg des de l’octubre del 2003. Entre el 1991 i el 2003, la Sra. Kirps va treballar al Ministeri de Cultura, on va ser representant davant la Comissió de Cultura del Consell d’Europa a Estrasburg, l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) i el Comitè d’Afers Culturals a Brussel·les. Llicenciada en història i literatura moderna per la Universitat de Montpeller, Kirps ha dedicat tota la seva carrera al servei del patrimoni luxemburguès. El 2022, va ser triada entre els membres del Consell Internacional d’Arxius (ICA) com la primera dona a ocupar el càrrec de presidenta en aquesta organització no governamental.

Eero Hyvönen
Biografia
Eero Hyvönen és professor de tecnologia de mitjans semàntics a la Universitat Aalto, Departament d’Informàtica, i director del Centre d’Humanitats Digitals d’Hèlsinki (HELDIG) a la Universitat d’Hèlsinki, Facultat d’Arts, dirigint el Grup de Recerca en Informàtica Semàntica (SeCo) especialitzat en Tecnologies i aplicacions de la Web Semàntica en Humanitats Digitals. Ha publicat uns 500 articles i llibres de recerca i ha obtingut diversos premis internacionals i nacionals.
Aquesta xerrada presenta el “model Sampo” per a la publicació col·laborativa de continguts del Patrimoni Cultural com a serveis Linked Open Data i portals semàntics a sobre. En particular, es presenten experiències sobre la publicació dels arxius històrics de guerra dels Arxius Nacionals de Finlàndia en tres aplicacions web populars, WarSampo, WarWictimSampo 1914-1922 i WarMemoirSampo.
Més informació:
WarSampo: https://seco.cs.aalto.fi/projects/sotasampo/en/
WarVIctimSampo 1914-1922: https://seco.cs.aalto.fi/projects/sotasurmat-1914-1922/en/
WarMemoirSampo: https://seco.cs.aalto.fi/projects/war-memoirs/en/
Model Sampo i sèrie de sistemes: https://seco.cs.aalto.fi/applications/sampo/

Marta Díaz
Biografia
DAMA Espanya és el capítol espanyol de la International Data Management Association (DAMA), la principal organització internacional per a professionals de la gestió de dades. Fundada el 1988 a Los Angeles, DAMA és present avui a tots els continents a través de més de 44 Capítols Afiliats i 9 Capítols en Formació. Els Capítols s’encarreguen de crear una comunitat de professionals en gestió de dades a la seva àrea geogràfica, compartint els valors, principis i guies de DAMA-I i operant amb autonomia en la seva gestió.
El Capítol espanyol es va fundar el març del 2019 i la seva missió és promoure i facilitar el desenvolupament de la cultura de gestió de dades i informació a Espanya. La seva visió és convertir-se en el referent per a organitzacions i professionals en la gestió de dades i informació al país, oferint recursos, informació, formació, educació i coneixement en la matèria.
El DMBoK (Data Management Body of Knowledge – Guia del Coneixement de la Gestió de Dades) és el nucli dels recursos que DAMA ofereix per contribuir al desenvolupament dels professionals en la gestió de dades. El contingut del DMBoK és la base del programa de certificacions CDMP (Certified Data Management Professional) atorgades per DAMA-I.

Josep Lladós Canet
Biografia
Josep Lladós Canet és Enginyer Informàtic per la Universitat Politècnica de Catalunya l’any 1991 i doctor en Informàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de París 8 (França), l’any 1997. En l’actualitat és professor Titular d’Universitat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigador adscrit al Centre de Visió d’Computador (CVC), del que és el director des de 2009. Dins de la visió per computador, el Dr. Lladós està especialitzat en el reconeixement d’imatges de documents. En aquest àmbit, ha fet diverses contribucions en l’àmbit de les humanitats digitals, en eines de lectura de documents històrics digitalizats. Ha liderat diversos projectes d’R+D, ha publicat més de 260 articles en diferents congressos i revistes internacionals, i ha dirigit 17 tesis doctorals.

Conxi Petit Cibiriain
Biografia
Conxi Petit Cibiriain
Sóc llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i he fet un Postgrau en Organització dels sistemes de documentació a l’empresa.
Treballo a l’Arxiu Nacional de Catalunya des de l’any 1992 i actualment sóc Responsable d’anàlisis i estudis. He coordinat i participat en els diferents grups de treball que s’han creat per dissenyar les necessitats i requeriments arxivístics de l’Arxiu Nacional de Catalunya que s’han d’informatitzar. Les tasques dutes a terme han consistit en el disseny, la revisió dels anàlisis funcionals, la realització de les proves i les actualitzacions amb la proposta de nous requeriments informàtics.
Estic interessa en tots els temes relacionats amb l’accés a la documentació, el tractament de les dades personals i la gestió dels drets de propietat intel·lectual.

Julio Quílez Mata
Biografia
Julio Quílez Mata
Llicenciat en grau en Història General i Geografia per la Universitat Rovira i Virgili, màster en arxivística i gestió de documents i postgrau en gestió de documents electrònics.
Actualment és director de l’ Arxiu Comarcal de l’ Alt Urgell, membre de l’ equip de desenvolupament del nou aplicatiu dels arxius històrics de Catalunya. Anteriorment va exercir el càrrec de Coordinador de Tecnologies de la Informació de la Xarxa d’ Arxius Judicials del Departament de Justícia de Catalunya, entre altres responsabilitats.
Des del 2021 és vocal de recerca i innovació de l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya així com membre, en representació de l’esmentada associació, del comitè CTN 50/SC 1 – Gestió i preservació dels documents i la informació digital d’UNE, des del qual participa en la traducció de la norma ISO 21127:2014, ontologia de referència per a l’intercanvi d’informació del patrimoni cultural.
Així mateix forma part de diferents grups de treball adscrits al Servei de Coordinació General d’Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya enfocats a l’anàlisi i gestió de dades així com a l’aplicació de la intel·ligència artificial en els processos de reutilització de la informació.
És autor d’articles publicats en revistes científiques de l’àmbit de les ciències de la informació, ha participat com a ponent en congressos, jornades i seminaris així com ha exercit com a docent en nombrosos cursos orientats a professionals així com en postgraus universitaris (Universitat Rovira i Virgili i Universitat Autònoma de Barcelona).