FOTO1MIG
fonslletres2
fons-blaulletres-blanques

Salutació del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya

El dies 4,5 i 6 de maig es celebrarà el setzè Congrés d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya que té com a tema central La gestió documental: el futur (és) ara . Com en anteriors edicions d’aquest Congrés el Departament de Cultura hi dona el seu suport, no només pel fet que la gestió de documents i dels arxius és un dels seus àmbits de competència, sinó també per que aquests congressos són el fòrum professional per excel·lència del sector arxivístic català. Enguany l’elecció del tema central és especialment escaient atès que les administracions públiques estan immerses en la plena transició d’uns organismes que han estat gestionant documents de forma tradicional a una organització que ha de ser digital. Per això, com es proposa en el programa científic, conèixer experiències internacionals d’administracions, institucions  i empreses que, o bé estan en plena transició, o que ja l’han completada. Complementàriament és necessari disposar del la visió dels estàndards tècnics i de la legislació que hi té un impacte directe com és la referida a aspectes essencials com és l’administració electrònica, la transparència o la protecció de dades personals.

Si emmarquem el Congrés en un context més ampli, el de la transformació digital de les organitzacions, ens situa en un moment molt oportú per encetar una reflexió sobre quines polítiques públiques s’haurien d’impulsar per acompanyar aquesta transició. Som conscients que la gestió documental és un instrument que afavoreix la transparència i del bon governi és per aquest motiu que el Departament de Cultura s’implica en totes aquelles accions orientades a assegurar la continuïtat digital de la informació i dels objectes digitals gestionats per les administracions catalanes, amb la finalitat que es pugui garantir la conservació, durant el temps que sigui necessari, de tots aquells documents que contenen els drets i deures dels ciutadans i de la pròpia administració. I, també, la preservació a llarg termini de tots aquells documents que conformen el patrimoni documental que ja és digital.

Finalment, remarcar la coincidència en el fet que el congrés es vagi a celebrar a la ciutat de Reus que és capital de la cultura catalana aquest 2017, una coincidència que ens ha de permetre debatre sobre la gestió i explotació del patrimoni digital que de fa uns anys els governs, les empreses i els ciutadans estem generant a diari i que està conformant la que serà en el futur la nostra memòria col·lectiva o personal.

Santi Vila

Conseller de Cultura

Patrocinadors

IECISA-OPENTEXT

Divulgadors

ABSIS-WK
AUDIFILM
GESTIONA
RICOH

Expositors

4TIC
BERGER-L-AYTOS-Q
MAQUIMPRES-FOTOWARE
PIQL1

Col·laboradors

AGTIC
ARTYPLAN
BEEP
DATALINK
DOCtoDATA
EYPAR
NUBILUM
peakway
VIDSIGNER

Amb el suport de

AVELLANADEREUS
CONSELLBAIXCAMP
© XVII Congrés d'Arxivística de Catalunya | 9, 10, 11 i 12 de maig de 2019 | Sant Feliu de Guíxols